­
­

Hadik Kávéház & Szatyor Bár: Tradíció és újhullám egy fedél alatt

22:27:00

A héten nem csak randink volt, hanem egy pár kedves régi kollégámmal is találkoztam, így ez a hét tökéletes volt arra, hogy a Hadik - Szatyor kettős mindkét felét kipróbáljam. A kávéházi idill tökéletes randihangulatot biztosított, míg a nyüzsgő Szatyor a hangosan nevetős találkozó helyszíne volt.
A Hadik Kávéház épülete
A Hadik kávéház évszázados múltra tekint vissza, és ezt lehet is érezni. Patinás. Bársony függönyei, kávéházi apró asztalai, meleg színei és a halk zene kellemes intimitást eredményeznek. Kicsit olyan, mintha visszautaznánk az időben, minden lelassul és elhalkul. Az étlapról a tyúkhúslevest választottam fásgaluskával és zöldborsóval, valamint a juhtúrós sztrapacskát bacon chips-szel és marinált lilahagymával, Mátém pedig a bazsalikomos sertésszűzérméket gombatatárral és rizottósüteménnyel. Gombatatár? Az meg mi? Néztünk egymásra és a felszolgáló segítségét kértük. A jelenetről Karinthy és a Rossz tanuló felel jutott eszünkbe, ugyanis az egyébként nagyon kedves pincérfiúnak lövése nem volt arról, hogy mi lesz a tányéron ezen a címen. Azért persze kitalált valamit, ami számára logikusnak tűnt, de nem talált. Annyira azért nem hosszú az az étlap... Mindegy, túltettük magunkat ezen, és a jeleneten jókat kuncogva vártuk az ételt. 

A húsleves nagyon finom volt, lehetett érezni rajta, hogy belefőtt minden, aminek egy tisztességes húslevesbe bele kell főni. Nyilván nem lesz olyan, mint édesanyánké, és húsleves műfajban ezt elég nehéz elengedni, én most megpróbáltam. A leves tele volt fincsi borsóval és fásgaluskával, amiről eddig szintén nem tudtuk micsoda: semmi köze a fához, valójában finomra darált húspéppel kevert galuskatészta, amit beleszaggatnak a levesbe. Fincsi! :) Itt egy kis ízelítő, a tálalás is nagyon tetszett: 

Tyúkhúsleves zöldborsóval és fásgaluskával
A következő a sztrapacska volt. Nagyon etette magát, ámbár én kicsit szottyosabban szeretem. A bacon chips finom ropogós volt, a marinálás pedig elvette a lilahagyma erős ízét. Tudom, a juhtúró nem mindenkinek a kedvence, de aki alapból szereti, az ebben fogásban sem fog csalódni. 

Juhtúrós sztrapacska bacon chip-szel és marinált lilahagymával.
Mátém sajnos nem járt ekkora szerencsével. Az egyik kedvencét, a sertésszűzérmét rendelte, és hiába volt irtó gusztusosan feltálalva - még a színe is épp jó volt -, sajnos pont egy picivel tovább sütötték, mint kellett volna, ezért kemény és rágós lett. Nézzétek, milyen szép volt: 

Bazsalikomos sertésszűzérmék gombatatárral és rizottó sütemény
Nagyon jól néztek ki az élénkzöld apróra vágott bazsalikommal ízesített szűzérmék, ízre egyébként nem is volt velük semmi baj. A probléma az, hogy ha sütésközben túlszaladsz a tökéletes ponton, akkor a szűzérme már sosem lesz az igazi, és ez esetben így történt. Cserébe végre kiderült, hogy mi az a gombatatár. A képen látható kis barna kupac tulajdonképpen egy gombapástétom, és nagyon ízletes volt: intenzív ízvilágú és krémes állagú, pöpec. 

És csak írom és írom és még mindig nem jutottam el a Szatyorig és gondoljátok magatokban, hogy ennek a bejegyzésnek sose lesz vége. De. Ugyanis a Hadik kávéháznak és a Szatyor bárnak közös a konyhája, tehát ugyanaz van az étlapon is. Ha egy csendes, meghitt beszélgetésre vágyunk, esetleg érdekes irodalmi programokra, akkor válasszuk a Hadikot. Ha nyüzsgésre vágyunk egy izgalmasan dekorált, pörgős és fiatalos helyen változatos zenei és egyéb művészeti programokkal, akkor a Szatyor a mi helyünk. A Szatyorban egyébként a Snack menüből választottam a háromsajtos melegszendvicset tormás majonézzel és steakburgonyával. Nincs rajta mit elrontani, vagy ügyesen csinálni, friss volt és laktató, épp amire szükségem volt. 

Háromsajtos melegszendvics
A Bartók Béla út 36. alatt tehát kétféle közönség is megtalálja számítását: az idősebbek is, akik számára fontos, hogy nyugodt környezetben és meghitt hangulatban kapcsolódjanak ki, és a fiatalabbak is, akiknek lazaságra és pörgésre van igényük. 

Hadik Kávéház és Szatyor Bár 
Ár/Érték: jó, bisztró árak és normális adagok, ha csak kicsit vagy éhes ott a snack menü
További info itt: http://www.hadikkavehaz.com/
Cím: 1111 Budapest, Batrók Béla út 36.



You Might Also Like

0 megjegyzés