­
­

Padron Tapas Bar & Restaurant: A tapas mennyország

23:04:00

Mára szerencsére nem kell Spanyolországig utaznunk ahhoz, hogy tisztességes tapast együnk. Budapesten több helyen is kínálnak tapast, de az eredeti "sörkorcsolya" jelleg itthon nem érvényesül. Kint ugyanis a legtöbb helyen, ha rendelsz egy italt, automatikusan kapsz hozzá valami apró finomságot, és sok helyütt arra is nagyon odafigyelnek, hogy ne kapd kétszer ugyanazt. Így egy borozás, vagy sangriázás végére ritkán marad éhes az ember. A tapas fogalmába rendkívül sok minden belefér, tulajdonképpen bármi, ami kicsi adagokban tálalható, no persze itt is vannak ám alapművek, például a tortilla de patata (tojásos krumpli lepény), a patatas bravas (csípős sült krumpli), a chorizo (kolbász), a serrano (sonka), mini hamburgerek, tintahal karikák, egyik jobb, mint a másik, higgyetek nekem. 

Két nagyon kedves barátnőm is Spanyolhonba szakadt, akiket igyekszem időről időre meglátogatni, így elmondhatom magamról, hogy igazi tapastalattal rendelkezem. Nincs is jobb, mint a teraszon ülve sangriát kortyolgatva friss és minőségi, igazán könnyű és finom ételeket fogyasztani. A barátaiddal, beszélgetve, az egyes tálakból felváltva mazsolázva. Ezt az élményt kerestem, mikor rátaláltam a Padron Tapas Bar-ra a Horánszky utcában. Bevallom, nem először jártunk itt Mátémmal, de az első benyomás annyira kellemes volt, hogy mindenképpen írni akartam róla. Ugyan terasz nincs és ez a nyár közeledtével elég nagy hátrány, az ízek viszont ugyanolyanok, mint 2000 km-rel odébb. 
Olajbogyó válogatás
Kezdjük az alapokkal: Tortilla de Patata
A Tortilla de Patata receptjét egy önkéntes táborban tanultam egy Alicia nevű madridi lánytól. Lassú olivaolajban együtt sütjük a krumpli és hagymakarikákat, ahogy sül, péppé törjük, majd leszűrjük. Ezután összekeverjük felvert egész tojásokkal, és lepényeket sütünk belőle serpenyőben. Akkor menő, ha kívül szilárd, belül pedig kicsit még folyik. Mint mondottam alapmű a tapas műfajban, egyetlen szívfájdalmam a Padronnal kapcsolatban, hogy itt nem akkor készítik, amikor rendeled, hanem hidegen tálalják. Ettől persze az íze még mesés. Így néz ki: 
Tortilla de patata
Kiválóan megy hozzá a Serrano sonka, amit azt hiszem senkinek nem kell bemutatnom. Ha többen vagytok és mindenki mindenből csíp, érdemes ebből nagyobb adagot kérni, hiszen általában nagy kedvenc.
Jamon Serrano
Ettünk még ezen kívül olajbogyó válogatást, házi kenyeret, sült apró halakat és patatas bravast. A sült apró halak meg voltak forgatva prézliben és olajban voltak kisütve. Én a halrajongó, valamiért most megkívántam, biztosan a mediterrán életérzés kedvéért. A kis halacskák finom ropogósak voltak, egyáltalán nem maradtak zsírosak, etették magukat, csak úgy toltam egyiket a másik után. Ez a tapas Mátémnak annyira nem jött be, zavarta, hogy rajta van a hal feje. Lányos zavaromban még meg is kérdeztem a pincért, hogy most az para, hogy megettem szőröstül bőröstül? De megnyugtattak, lazán lehet őket tolni befelé, isteni. 

Sült apró halak
Az est fénypontja viszont egészen egyértelműen a patatas bravas volt. Most biztosan azt gondoljátok magatokban, hogy ez a lány itt foodbloggernek adja ki magát, aztán hasra esik egy tál sült krumplitól. Na de milyen sült krumpli, Kedves Barátaim!!! A patatas bravas kétféle szósszal van leöntve. Az egyik a fokhagymás aioli szósz, a másik pedig az úgynevezett salsa brava, ami egy füstölt jalepano (chipotle) alapú szósz. Amikor a két szósz összeér, az egy gasztronómiai mennyország. 

Patatas bravas
Szóval Kedves Barátaim, menjetek a Padronba randizni, tényleg nagyon szuper. Nem csak az étel finom, hanem a kiszolgálás is nagyon kedves, ámbár a hely maga pici, ezért némi helyszűkére kell számítani. Ez azt jelenti, hogy nem árt asztalt foglalni, és valóban a kisebb társaságoknak kedvez, főleg 2 fős asztalokkal. Ettől függetlenül a Padron egy tök barátságos hely, ahol bármikor kapsz egy falat Spanyolországot.

Padron Tapas Bar & Restaurant
Ár/érték arány: jó, a hangulat és az ízek gazdagsága megérik az árat, ketten 7000 forintért vacsoráztunk, ebben volt 7-féle tapas és két ital. 
Cím: Budapest, Horánszky u. 10, 1085

You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. Hmm, felcsigáztál! :-D A Pardonban még nem jártunk, csak a Bontxo-ban és a Pata Negra Budában és a pestiben. Nem kell szégyenkezned ha hasra esel egy Patatas Bravas-tól, mi is imádjuk, feltéve ha jól van elkészítve! :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Pata Negrát is ki kell próbálnunk, meg a Vicky Barcelona Tapas Bart is, minden jöhet, ami tapas :) A Bontxo-ról viszont még nem is hallottam, köszi a tippet! :)

      Törlés
  2. A fokhagymás olajban sült kisrákok forrón tálalva isteniek voltak meg a bárányborda is. De a házi kenyér is. A fokhagymás olajba mártogatva, aaaaaaahhhh....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a commentet, Szilvia, szuper, hogy ezekről a fogásokról is lett így információ! :) Házi kenyérből mi rögtön dupla adagot kértünk, csak vigyázni kellett, nehogy idő előtt jól lakjunk...

      Törlés