Nagy izgalommal vártam a szerdai randevúmat Mátéval, ugyanis már ezer éve ki szerettem volna próbálni a KönyvBárt. Ez az étterem azért különlegesen vonzó számomra, mert kéthetente lefordítanak egy irodalmi művet menüsorrá. Irtó kreatív az ötlet, és mint bölcsésznek, aki szeret enni, nekem ez olyan, mint Disneyland. Persze kisebb fajta szívrohamot kaptam, mikor először hallottam a helyről és szembesülnöm kellett a ténnyel, hogy bizony a Harry Potterről már lemaradtam... Miután nagy nehezen túltettem magam a helyzeten, azon kezdtem gondolkodni, hogy vajon kell-e kompromisszumot kötnie egy ilyen étteremnek: a kreativitás vajon nem megy a gasztronómiai élmény rovására?
Ezen a héten Robert Merle: A Sziget című könyvét gondolta újra a KönyvBár csapata, az alábbi menüsorral:
Napi fogás - Tahiti ráksaláta kókusztejjel
Útravaló skorbut ellen - tárkonyos savanyúkáposzta-leves
Tahiti sziget-lakoma: Ma'a Tinito
Peritani sziget-lakoma: Vaddisznó pite
Ivoa mangósalátája zabmorzsával
Italajánlat: Mandarin martini
A könyvek által ihletett menüsorokon kívül á la carte is van lehetőség enni, de ha valami ennyire különleges, akkor azt ki kell próbálni! Mint látjátok, van egy előétel, egy leves, kétféle főétel és desszert, valamint egy ital, melyek mind A Szigethez köthetőek valamilyen formában. Ezen felül két kellemes meglepetés is ért minket. Az egyik egy köszöntőfalat: kishajó formában elrendezett füstölt lazac mangóval és tormával; a másik egy elköszönőfalat: sziget alakú kekszen egy karika banán. Ezek az apró figyelmességek igazán boldoggá teszik az embert, nem is értem, hogy miért nem csinálja ezt több étterem...
Mandarin martini kumkvattal |
Miután bemelegítettünk egy mandarin martinival, Máté a Ma'a Tinito-t kóstolta, én pedig a Vaddisznó pitét, majd Ivoa mangósalátáját, nézzük is sorjában:
Robert Merle regényében kétféle szigetlakóval találkozunk: tahitiakkal és brittekkel, akiket a tahitiak peritaniknak neveznek, innen a két főétel elnevezése. Ma'a Tinito tahiti nyelven azt jelenti kínai étel, aki érti a franciát, receptet is talál az interneten.
Enyhe fűszerezésű kétféle húsból készült babos ragu, rizzsel és tésztával tálalva, kínai kellel díszítve. A két választási lehetőség közül sajnos ez volt a gyengébb, de ez sem volt rossz, és azt is megértem, ha valaki megtorpan a Vaddisznó-pite hallatán. Pedig a Vaddisznó-pite, az megszólalt. Ide nézzetek:
Vaddisznó-pite: Most mondjátok, hogy nem csodálatos! |
Leveles tészta pitében volt pikánsan fűszeres, zöldséges vaddisznó ragu, nem is csicsázták tovább, teljesen felesleges lett volna, fantasztikus volt! Az egyetlen kivetnivaló, amit említeni tudok az, hogy befért utána a desszert... Vagyis nem volt túl nagy adag, ahhoz képest, amit fizettünk érte. Ha már a desszertnél tartunk, Ivoa mangósalátáját nem csak a zabmorzsa bolondította meg, hanem a málnás-fahéjas szirup is, ami édes ízével remekül egyensúlyozta ki a mangó kissé fanyar ízvilágát.
Ivoa mangósalátája |
A válasz tehát kérdésünkre az, hogy a KönyvBár kínálta ételek nem csak ötletesek, hanem nagyon ízletesek is. A kiszolgálás kedves és készséges, a tálalás észbontóan kreatív, az árak sajnos magasak. A KönyvBárt ezért mindenkinek jó szívvel ajánlom, főleg különleges alkalmakra.
KönyvBár & Restaurant
Ár/Érték: jó, főleg különleges alkalmakra
További info itt: http://konyvbar.hu/
Cím: Budapest, VII. ker. Dob. u. 45
Minket arcul csaptak az árak (soha nem fizettem még ennyit 2 fogásért étteremben). A ráksaláta ízetlen volt, a párolt lazac salátával meg nagyon szegényes. Negatív tapasztalataimról írtam a Tripadvisoron is. Bár lehet hogy csak a keserűség szólt belőlem mert előző nap még Alíz csodaországban volt terítéken és én arra készültem (meg Ákost is azzal akartam meglepni a szülinapján)....
VálaszTörlésAdri, köszönöm a hozzászólást, olvastam a review-dat a Tripadvisor-ön, sajnálom, hogy Nektek nem volt olyan jó élmény... Én nagyon rágyúrtam a könyvre, teljesen ráhangolódva mentem oda, lehet nekem ezért is tetszett annyira. És igen, az árak magasak, engem az 1700 forintos koktél vágott a földhöz, így Nekem sem ez lesz a törzshelyem. Viszont nagy plusz volt számomra a fogások esztétikája. Erre a hétre már költséghatékonyabb ötletem van, mert ez a színvonal nem fenntartható :)
TörlésWow, a vaddisznópite nagyon érdekesen hangzik! Mi imádjuk a vaddisznót minden formában, bár így még nem kóstoltuk! :-)
VálaszTörlésÉn is imádok minden vadételt, csak sajnos nem mindig könnyű a vadhúshoz hozzájutni. Először egy francia barátnőm sütött nekem vaddisznót, azóta nagyon kedvelem ezt az ételt. Most gyorsan rákeresve láttam, hogy egy fellow blogger tett fel receptet: http://bakeann.blogspot.hu/2012/03/vaddiszno-pie.html
TörlésMirkó vadászik, tehát a mi fagyasztónk mindig tele van vaddisznóval, legutóbb vadast csinált belőle. Én imádom a gerincet sütve, Mirkó leginkább a tarját szereti...persze pörköltnek se utolsó. Amit még próbáltunk, az a vaddisznó gulyás! :-D
TörlésTyűűű, de babán hangzik mind :)
Törlés